יש אנשים שמגלים במהלך חייהם שהם נולדו למגדר הלא נכון, יש אנשים שמרגישים שהשם שניתן להם צריך להשתנות, יש כאלה שרוצים להחליף את הדת שלהם. ויש את אורי דרור.
אורי, מוזיקאי קריין ומדבב בן 34 מירושלים, הבין במלוא העוצמה שהוא בעצם שייך למקום אחר.
הכל התחיל כשהוא היה בן 16. כמו כל טינאייג'ר שמחפש את עצמו מוזיקה נתנה לו משמעות וממש כמו בסרטים היה זה אלבום אחד, יחיד ומיוחד, שאורי נחשף אליו וחייו אשכרה השתנו. מופרך ככל שזה יישמע.
"אני זוכר את הפעם הראשונה ששמעתי את האלבום הכחול, Ágætis byrjun (התחלה טובה) של Sigur Rós (סיגור רוס). תפסתי את הראש ולא הבנתי מה זה הדבר הזה שאני שומע. בחיים לא שמעתי משהו דומה לזה. לא הבנתי את השפה וזה לא שינה כלום. גם את המוזיקה החיזרית הזאת שהאוזניים שלי שומעות אני לא ממש מעכל אבל זה רק הכניס אותי עוד יותר ועוד יותר לתוך האלבום. סיגור רוס זאת מוזיקה שהיא נקודת אפס, שאין שום דבר דומה שנעשה קודם. התחושה שלי היתה שגיליתי עולם חדש ומופלא. עולם של צלילים משוגעים, קולות ייחודיים ורגשות כמוסים. יש משהו מכשף במוזיקה של סיגור רוס והאלבום הזה שלח אותי עמוק-עמוק-עמוק פנימה אל עצמי, הכי עמוק שאני מכיר, ובעומק הזה גיליתי את איסלנד".
לדבר עם אורי דרור על החוויה הזאת שלו היתה חוויה מרתקת בפני עצמה. אפשר היה להרגיש את הניצוץ שלו בעיניים עובר דרך הפלאפון. ההשפעות האדירות שיכולות להיות למוזיקה על בן-אדם, המשיכה הלא הגיונית למקום זר ומרוחק שלכאורה מה לך ולו ואיך שכל הטירוף הזה נכנס לך עמוק לחיים. הכי עמוק שאפשר. לאחרונה אורי התחתן עם בחירת ליבו יעל-בר כהן באיסלנד.
שניהם איסלנדופילים מדופלמים שמתחזקים בין היתר כבר שנים דף פייסבוק מעניין בשם הג'יהאד האיסלנדי. דף שמטרתו היא הפצת המוזיקה והתרבות האיסלנדית לכל סקרן. הם מתקלטים מוזיקה איסלנדית, הוא עורך ומגיש תוכנית רדיו ואף יצר, יחד עם עופר פרל, אלבום מחווה מרגש ומושקע לסיגור רוס כחלק ממאמצו להביאם להופעה בארץ. אורי ביקר באי הצפוני כבר 7 פעמים.
אז מה בדיוק העניין שלך עם איסלנד?
"קשה מאוד להסביר את העניין הזה. מדובר בתחושות מאוד אישיות שהן מעבר למילים.
אני יכול להגיד שבגיל 16 בעקבות המוזיקה של סיגור רוס התחלתי להתעניין מאוד במקום הזה. היה לי ברור שמוזיקה כזאת מיוחדת יכולה להיווצר רק במקום מאוד מיוחד. הייתי אשכרה יושב מול אטלס, משנן את השמות שרשומים שם. הייתי מלקט כל פיסת מידע על איסלנד. לא משנה מאיזה היבט, הכל סיקרן אותי. עד היום זה כך.
בפעם הראשונה שהגעתי לשם, רגע לפני הגיוס, הרגשתי כמו היהודים מהגולה שעלו לארץ הקודש כשהם נישאים על כנפי נשרים. כמעט הרגשתי צורך לכרוע ברך ולנשק את האדמה. הרגשתי באיסלנד – וזאת הפעם הראשונה שכף רגלי דרכה שם ואני לא מכיר אף בן-אדם ולא מבין את השפה – אבל פשוט הרגשתי בבית, או יותר נכון כאילו חזרתי הביתה. אין לזה הסבר ראציונלי. אולי זה עניין של גלגול נשמות ופעם הייתי איסלנדי. זה נשמע מטורף אני יודע אבל זו התחושה כבר המון שנים. המקום הזה השלים איזה חתיכה בפאזל שלי. תחושת שייכות מאוד גדולה."
וסיגור רוס היו הטריגר לכל הדבר המטורף הזה שקרה לך?
"כן. כנראה שהשילוב בין הנער הירושלמי שהייתי שבא מבית דתי ושאל את עצמו שאלות על העולם והזהות שלו לבין מוזיקה כל-כך חוויתית ועוצמתית, מיסתורית ואוונגרדית עשה איזה מהלך גדול על הנפש שלי, ודרך המוזיקה שלהם, גיליתי את איסלנד ובעצם מאוחר יותר הבנתי שגם גיליתי את עצמי".
העוצמות שיש באורי כלפי איסלנד הן בלתי נתפסות והן שולחות אותו רחוק מאוד.
אני לא בליגה שלו אבל גם לי – וכל מי שמכיר אותי יודע – יש סיפור אהבה עם ארץ הקרח והאש מאז ביקרתי בה לפני כמה שנים ונשבתי בקסם של המקום המיוחד.
במשך שנים ארוכות איסלנד היתה נקודה שכוחת אל קפואה איפשהו במפה בין בריטניה הגדולה לגרינלנד הענקית. אנשים נורמטיבים לא שמעו עליה כלום (אולי חוץ מהידיעה שביורק היא איסלנדית), היא בטח לא היוותה יעד פופולארי לתיירים. בשנים האחרונות חל מפנה בעניין הזה ולאט לאט איסלנד הפכה להיות מעצמה תיירותית. מ-300,000 תיירים שהגיעו לאיסלנד ב-2003 למעל שני מיליון תיירים ב-2017 והמגמה נמשכת. מכל מדינות העולם, מדובר בקפיצת התיירות הגדולה ביותר ב-15 השנים האחרונות. סוכן הנסיעות, אורי עמירם, שאיסלנד קרובה מאוד לליבו הסביר לי:
"הסיבות לשינוי הן רבות. ענן האפר הוולקני ב2010 שם את איסלנד בכותרות ויצר עניין וכך גם ההישגים ביורו 2016 והעלייה למונדיאל שבאה בהמשך ( – ואני יכול להוסיף לתשומת הלב העולמית את הקריסה הכלכלית של 2008 וההתאוששות המהפכנית שבאה בעקבותיה ואת צילומי משחקי הכס שהתקיימו שם והביאו לעוד גל ענק של פרסום. ג.פ.). כמו כן איסלנד זוכה ובצדק במקומות הראשונים כמעט בכל משאלי התיירות הבינלאומיים ובדירוגי המגזינים השונים וזה מחלחל לתודעה.
חברות התעופה האיסלנדיות, בעיקר wow air, פותחות יותר ויותר קווים לאיסלנד. וזה רק על קצה המזלג. גם כאן בישראל השינוי שחל ביחס לאיסלנד הוא חריג. מ-84 מבקרים ישראלים באיסלנד ב-1984 (כשחצי מהם היו מנבחרת הכדוריד) ל-9,000 תיירים ישראלים ב-2016 והצפי הוא שב-2018 נגיע ל-15,000. מכל התיירים בעולם הישראלים הם התיירים שמגיעים לאיסלנד להכי הרבה לילות, בממוצע. אני עשיתי את ירח הדבש שלי באיסלנד בשנות השמונים ואנשים הסתכלו עליי כאילו אני משוגע. אף אחד בארץ לא שמע אז על המקום הזה, ואף אחד שם לא פגש מעולם מישהו מהארץ. בביקור החמישי שלי שם, בשנות ה-90, הם פירסמו כתבה עליי בעיתון הכי גדול. הנוכחות של תייר ישראלי נתפסה אז כסנסציה. היום, כולם מדברים ויודעים על איסלנד."
"זה קצת כמו שהאהובה שלך, שעד עכשיו רק אתה ידעת כמה היא מהממת, הופכת פתאום לאיזה סלב עולמי וכולם גילו את הסוד.." אמר לי אורי דרור בנוגע להפיכתה של איסלנד האקזוטית לטרנד פופולארי. "אבל אני מניח שזה היה בלתי נמנע. מקום כל כך יפה ומיוחד לא יכל להישאר ליודעי ח"ן בלבד. גם יש בזה משהו טוב, סופסוף אנשים מבינים על מה דיברתי כל השנים.."
ביום שבת הבא, 16:00, שעון ישראל, איסלנד תקבל עוד מנת תשומת לב גדושה מהעולם כשהיא תעלה למשחקה הראשון וההיסטורי במונדיאל. היריבה: ארגנטינה. לאחר שהנבחרת של מסי תקעה לנו ברז אני מקווה שברור לכולם בעד מי אנחנו צריכים להיות.
בכל מקרה, עצם ההעפלה של איסלנד למונדיאל היא הישג אדיר. מדובר במדינה הקטנה ביותר אי פעם (330,000 תושבים סך הכל – כמו חולון ובת ים) ששולחת את נבחרת הכדורגל שלה לאירוע הספורט החשוב הגדול והחשוב ביותר. בקיץ לפני שנתיים, יורו 2016, זכינו לראות את נבחרת איסלנד הקטנה עושה סנסציה עם נצחון הרואי בשמינית הגמר מול האנגלים הטוענים לכתר. המסע המרשים עד לרבע הגמר של היורו הכניסה אומה שלמה – ויחד איתם המון אוהדים מרחבי העולם, כולל כמובן כותב שורות אלו – לאופוריה ושמחת אין קץ. יש שני דברים שזכורים במיוחד מהטורניר ההוא הקשורים בנבחרת איסלנד: 1) הקריין המשתנק (ששם את מאיר איינשטיין בכיס הקטן) מרוב התרגשות כשהכחולים ניצחו 1:2 את אוסטריה משער סופר דרמטי בדקה ה-90 ועלו לשמינית הגמר. 2) מחיאות הכפיים הויקינגיות המטורפות של הקהל יחד עם השחקנים (שאגב, מצאו את דרכן להיכנס למשחק פיפא 2018).
כידוע, הקונספט של הטור הזה הוא לבחור שיר אחד ואותו לשלוח לציבור הקוראים הקדוש עם המלצה להאזנה. עם סיגור רוס זה קצת קשה. הדבר המומלץ ביותר לגביהם הוא להצליח למצוא קצת זמן ולשמוע אלבום שלם שלהם. ואם אפשר לעצום עיניים. או לצאת לדרך לאיזה נסיעה ארוכה. (אבל לא לנהוג בעיניים עצומות, זה פחות מומלץ).
אם בכל זאת אני צריך לבחור שיר אחד מכל הרפרטואר המוזר והעשיר שלהם (לא הזכרתי ששירים רבים שלהם הם בהופלנדית – שפה שלא קיימת בכלל!) אני חושב שאבחר בשיר שצירפתי לאוסף חדר הלידה שאליו יצאנו לפני שנה ושבוע. בחרתי שירים שיתאימו לזמן המטורף הזה של הבאת חיים לעולם.
הופיפוטלה הוא שיר סיגור רוס טיפוסי. נבנה לאט לאט, מגיע לשיא והתפוצצות, מפוצץ ברבדים שיוצרים שיר שהוא שמיכה עבה להתעטף בה בחורף האיסלנדי אבל גם לשטוף איתו את הבית בקיץ הישראלי, כמו שעשיתי השבוע.
אז תהנו ותתקרו קצת מהופיפוטלה (שזה באיסלנדית קופץ בשלוליות) ותסתכלו על הקליפ, הוא ממש מצחיק!
שבת שלום!
אם הגעתם עד כאן מגיע לכם המלצה לשיר נוסף של סיגור רוס מפי אורי דרור:
"השיר Svo Hljótt (״כל כך שקט״) הוא לא אחד השירים הכי ידועים של סיגור רוס, אבל ממצה בתוכו את כל הדרמה, המתיקות, הסכנה, המיסתורין והסערה שהלהקה הזו יודעת לחולל. מומלץ להיות סבלניים ולהאזין לו עד סופו, כי החורבן החגיגי שמגיע בשליש האחרון של השיר הוא הקתרזיס האולטימטיבי."
ולמטיבי לכת –
את המשחקים של איסלנד במונדיאל אפשר יהיה לראות בחברותא ובכיף בפאב תל-אביבי. הפרטים כאן. אני הייתי שם במשחקים ביורו 2016 ואני ממליץ בחום. העובדה שהמשחק הראשון נופל על ערב יום העצמאות האיסלנדי הוביל להחלטה להרים את הכפפה עד הסוף ולארגן בנוסף להקרנת המשחק גם מסיבה איסלנדית לתפארת. יהיה אש (וקרח).
* אני רוצה להודות לאורי עמירם ולאורי דרור על השיחות המעניינות, העזרה בכתיבת הטור והתחושה הטובה שנתתם לי כי יש לי עוד לאן להידרדר :) Takk !
ניפגש לפנות בוקר בשדה התעופה בן גוריון לטיסה שתנחת באיסלנד בצהריים, לאחר עצירת ביניים בציריך נאסוף את אור-לי, רענן, המזוודות והג'יפים ונצא לרייקיאוויק, עיר הבירה הצפונית בעולם. נתמקם במלון, נאסוף גם את הילל ונצא לחגוג את תחילת הטיול באטרקציה הכי שווה בעיר והכי איסלנדית - המרחצאות החמות של הסקיי לגון! רגועים ומחוחממים נחזור למלון לארוחת ערב ולילה טוב איסלנד :)
היום הטיול מתחיל באמת, ואין כמו להתחיל בעומק השטח האיסלנדי באזור מדהים ביופיו - ת'ורסמורק: היער של ת'ור, אל הרעם האימתני מהמיתולוגיה האיסלנדית. כאן יש הזדמנות מיוחדת לראות את הטבע האיסלנדי במיטבו. נוף מרהיב של קרחונים געשיים (יש דבר כזה), נהרות יוצאי דופן, הרים ונחלים מכל עבר. נגלה את המקום כמובן גם דרך הרגליים שלנו בטיול יומי טוב ומספק מאוד!
היום נבקר בעמק ת'יורסה הפלאי, נשתמש בג'יפים שלנו בדרכי העפר של איסלנד המכוסות שלג רוב השנה ורק ביולי ואוגוסט, לאחר המסת השלגים וטרם ירידת השלגים הבאים, ישנו חלון זמן להתרשם מאזור מרוחק ומבודד זה בו נמצאים הדרכים היפות של איסלנד, מפלים עוצרי נשימה, בתים ויקינגים ונווה מדבר ארקטי - תופעה ייחודית ביותר.
היום נתחיל להבין מדוע איסלנד נקראת איסלנד – בשיא היום נלך יחד על קרחון מידרסאליוקול ואף נלמד לומר את שמו 😊 לפני הקרחון נבקר במפלי הדרום המרשימים והמפורסמים, וגם בכאלה מוכרים פחות ומדהימים לא פחות.. אחה"צ נבקר בנקודה הדרומית (והגשום) ביותר באיסלנד: ויק, נקוה להישאר יבשים ולטייל באתרים הסמוכים לכפר היפה, משם נמשיך עד לכפר בעל השם הקליט - קירקיאבאיירקלאוסטר.
את בוקר יום שישי נפתח בקניון פיאד'רארגליופור וגם היום: נלמד לומר את שמו! הקניון נבחר שנה אחר שנה לאחד מעשרת הקניונים היפים בעולם, נבין מדוע ונשמע מי צילם בו קליפ ומה התרחש לאחר מכן.. משם נמשיך לגולת הכותרת: חוף היהלומים ולגונת הקרחונים. אחרי שיט זודיאק מהיר שיביא אותנו למפגש אינטימי וקרוב עם הקרחון ולאחר שנחזיר את הלסת למקומה נגיע למלון יוקטולט לארוחת ערב טעימה.
שבת בבוקר יום יפה, ניסע על כביש הטבעת לאורכם של הפיורדים היפים, המבודדים והמרוחקים של מזרח האי.
בכפרים הקטנים לאורך החוף אולי נצליח לקלוט משהו מאורח החיים האיסלנדי הטיפוסי רווי הניגודים, על החורף הקשוח והחושך הבלתי נגמר ואל מולו ימי הקיץ שטופי שמש חצות, הים שמעניק דגי בקלה ופרנסה אך בסערות קשות גם דורש מחירים נוראיים, חיים של חברה קטנה בה כולם תלויים זה בזה אך לאו דווקא מדברים זה עם זה.. יום של roadtripin חוויתי, ייחודי ויפה של איסלנד הפחות תיירותית.
היום נגיע לנקודה הצפונית ביותר במסלול שלנו, כמעט החוג הארקטי (קו רוחב 66 צפון), כאן השמש לא שוקעת ביום הארוך של השנה. בדרך נעצור בקניון קסום בעל מי טורקיז ועמודי בזלת משושים הסוגרים עליו משני צידיו, נבקר במפל העוצמתי באירופה אשר כמות המים הזורמת בו היא פשוט בלתי נתפסת, נרחץ ב- infinity poolבמעיין חם בעיירת האירוויזיון הנהדרת הוסאביק, שם גם נישן הלילה במלון מעולה – בקיצור, עוד יום מדהים.
חלק ארי מהיום יוקדש לאגם מיוואט, אגם יוצא דופן בתופעות הטבע הגיאולוגיות הגלומות בו – גייזרים, שדות לבה, שדות גיאותרמיים, הרי געש, לועות מדומים – והכל על תא שטח של קילומטרים בודדים. האגם נמצא בבקע שבין שני הלוחות הטקטוניים וזה מסביר את כל ההתרחשות הדרמטית שנראה סביבנו. לאחר ביקור באזור יוצא דופן נחזור לנשום אוויר בקצת ציביליזציה – אקוריירי, בירת הצפון של איסלנד, עיר יפה, צעירה ומגניבה. לאחר מכן נמשיך לעבר ורמהילד לארוחת ערב והכנות לקראת יום המחרת המטורף.
הבוקר חשוב לזכור שמיכלי הדלק בג'יפים שלנו מלאים ויש לנו נשנושים ברכבים מכיוון שאנו עולים על דרך עפר היסטורית ויפה בשם דרך קיולור או f35 ובמהלך הדרך לא נפגוש יותר מדי זכר לציבילזציה. נבקר בקרלינגרפיוטול שהוא הירח, בלי מרכאות, מקום יוצא דופן ביופיו ובתופעות הטבע המתקיימות בו כולן אחת לצד השניה. אלוהים לא סיים כאן את העבודה והכל עוד מתעצב וחי. לאחר הביקור בירח נחזור לכדור הארץ נסיים את דרך העפר הארוכה ונבקר בגולפוס, מפלי הזהב ובגייזר המפורסם.
מבלי ששמנו לב, הגענו אל סוף המסע המשותף שלנו. נעוף מעל איסלנד בתור פרידה יפה עם טעם של עוד, נכיר ברגליים את עיר הבירה הצפונית בעולם, נפגש עם אדם מעניין לארוחת צהרים, נרחץ בלגונה הכחולה המטריפה ונאכל יחד ארוחת ערב פרידה אחרונה. יום מרגש לסיומו של טיול מרגש.
ניפגש בשדה התעופה בן גוריון לטיסה שתנחת באיסלנד בצהריים, לאחר עצירת ביניים בציריך נאסוף את המזוודות והג'יפים ונצא לרייקיאוויק, עיר הבירה הצפונית בעולם. נתמקם במלון, נאכל ארוחת ערב ונצא לחגוג את תחילת הטיול באטרקציה הכי שווה בעיר והכי איסלנדית - המרחצאות החמות של הסקיי לגון!
היום הראשון המלא ובו נבקר באתרים האיסלנדיים האולטימטיביים - גייזר המקורי, מפלי הזהב גולפוס, ת'ינגווטליר - המקום בו כל הסיפור של איסלנד מתחיל ונאכל ארוחת צהריים מיוחדת במיקום יוצא דופן..
היום נתחיל להנות באמת מהג'יפים שלנו - עמוק לתוך השטח, ה-highlands האיסלנדיים! נחצה נחלים, נטפס על הרים ונגיע למקומות מופלאים! לנדמנלאוגר באיסלנדית ''בריכות העם'' הוא אזור יוצא דופן בנוף המשתקף בו, סלעי ריוליט צבעוניים וגבעות אין-ספור שנראות כאילו נחתו מספר פנטזיה. נבחר מסלול אחד להליכה רגלית טובה ונמשיך לאורך היום בדרך הנופית שהעין לא תוכל לשבוע. עם ערב נשב בכיף במסעדה טובה ונקבל יחד את השבת.
היום נרד לעומקה של איסלנד - נכיר את המושג האיסלנדי ''סאגה'' והעושר ההיסטורי הטמון בו, בעיירה היפה רייקהולט נתוודע לאחת הדמויות המרתקות בתולדות האומה הצפונית - סנורי סטולרסון. לאחר מכן נרד לעומקה של איסלנד מילולית, בביקור במערת הלבה הגדולה ביותר באי. נטייל אל מעיינות חמים טבעיים ויפהפיים יוצאי דופן ואם נספיק נבקר גם במפלים המהפנטים: ''מפלי הלבה''.
לאחר ארבעה ימים בטבע ולכבוד סוף השבוע האיסלנדי נכיר את עיר הבירה רייקיאוויק מעט טוב יותר, נטייל בעיר שמגדירה עצמה בתור ''העיר הגדולה הקטנה ביותר בעולם'', נפגוש אנשים מעניינים, נפקוד את השוק המקומי, אם מזג האוויר יאיר פנים נקפוץ לפסטיבל עירוני ונעוף מעל איסלנד.
היום נגיע ל''נחל המעשן'' - מסלול מטריף ביופיו בטבע הבראשיתי של איסלנד לאורך נחל חם, נוכל גם לרחוץ בו ולאכול במסעדה שממקומת בנוף שאין דומה לו. נבקר במפעל להפקת אנרגיה גיאותרמית ונלמד כיצד האיסלנדים רותמים את איתני הטבע בהם הם חיים לטובתם.
ולעת ערב: הפתעה! :)
לקראת סוף הטיול ניקח את הג'יפים שלנו פעם נוספת לעומק השטח בטיול יוצא דופן לאחת הפנינות המדהימות ביותר של איסלנד! בשמורת תורסמורק יש הזדמנות מיוחדת לראות את הטבע האיסלנדי במיטבו. נוף מרהיב של קרחונים, נהרות, הרים ונחלים מכל עבר. כמובן שגם כאן נגלה את המקום גם דרך הרגליים שלנו בטיול יומי לא קשה במיוחד אך מספק מאוד!
היום האחרון של הטיול יוקדש לשיט לאי הקטן והמיוחד וידיי נשמע את סיפור המקום ונסכם את המסע שלנו. בהמשך היום ניסע רחצה משותפת, מרגיעה ומענגת בלגונה הכחולה המפורסמת והנהדרת וארוחת ערב מסכמת וחגיגית :)
נחזיר את הרכבים לעת ערב ונמריא חזרה הביתה עייפים, מרוצים ומלאים בחוויות ב-00:25